Friss Hírek
ÓVATOSAN A PERMETEZÉSSEL
- Részletek
- Kategória: Közérdekű információk
- Készült: 2013. augusztus 06. kedd, 21:08
- Megjelent: 2013. augusztus 06. kedd, 21:15
- Írta: Sárkány László
- Találatok: 1214
A napok, hetek óta tartó kánikula meggyorsítja a rendszerint késő nyáron, ősszel érő gyümölcsök, zöldségfélék beérését. Különösen fontos ilyenkor, hogy permetezéskor megfelelő figyelmet fordítsunk a használati utasítás, munka- és egészségvédelmi előírások betartására. Hazánkban idén eddig 84, növényvédőszerrel történt mérgezési esetet jelentettek be, ebből 3 végződött halállal.
Azok a gazdák, akik a szüretelés előtti utolsó hetekben permetezéssel kívánják megóvni növényeiket a kártevőktől, ne felejtsék, hogy a növényvédőszerek különböző erősségű mérgek. Az érésben lévő haszonnövények permetezését követően akkor is be kell tartani az élelmezésügyi várakozási időt, ha a termés már betakarításra alkalmas állapotban van. Ebben az időszakban egyébként jellemzően megszaporodik a kisgyermekeket érő, permetszerrel történt véletlen mérgezések száma. A növényvédőszerekkel történt mérgezések 45%-át a 14 év alatti gyermekek szenvedik el és ezen belül is magas az 1-4 éves korosztályt érő mérgezések száma. A gyermekek gyakran óvatlanul szedik a fáról, bokorról az érőfélben lévő gyümölcsöt, de ha az élelmezés-egészségügyi várakozási idő nem járt le, a permetezett gyümölcs akkor is káros az egészségre, ha fogyasztás előtt megmossák, mivel számos növényvédőszer felszívódó, azaz a permetszer mosással nem távolítható el! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztás, felhasználás előtt ne kellene minden alkalommal alaposan megmosni a zöldséget, gyümölcsöt. A növényvédőszerekkel történt mérgezések másik gyakori oka egyébként a nem megfelelő tárolásból és használatból adódó baleset, utóbbinak tipikus esete például a védőruha nélküli permetezés. A tárolási hibák közül gyakori mérgezési forrás, amikor a megmaradt permetlevet nem erre a célra szolgáló edényben, hanem pl. ásványvizes, üdítős palackban tárolnak, majd véletlenül beleisznak. Ez annak ellenére is gyakran megtörténik, hogy az élelmiszerek tárolására szolgáló edényben – ahogy arra már sokszor felhívtuk a figyelmet – szigorúan tilos más anyagot tárolni. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időre (é.v.i) és munkaegészségügyi várakozási időre (m.v.i.), valamint a munkavédelemre vonatkozó tájékoztatást minden permetszer csomagolása tartalmazza, ezeket használat előtt gondosan el kell olvasni és be kell tartani. A csomagolást ajánlatos néhány hétig megőrizni. A megelőzéshez néhány olyan egyszerű szabály következetes betartása elegendő, mint amelyekről fent említést tettünk. Ha azonban mégis felmerül a mérgezés gyanúja, bárki a nap 24 órájában hívhatja az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatát a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöld számon, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről, és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.
{jcomments on}