Friss Hírek
TOKAJI BOR ÉS EGÉSZSÉG: KONGRESSZUS A VILÁGHÍRŰ BORVIDÉKEN
- Részletek
- Kategória: GloboTV hírek
- Készült: 2024. október 23. szerda, 16:02
- Megjelent: 2024. október 24. csütörtök, 08:02
- Írta: Konyecsni Erika
- Találatok: 229
A Tokaj-Hegyalja Egyetem idén második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit október 27. és 30. között. A kongresszus célja, hogy a résztvevők naprakész ismereteket szerezzenek a szőlészet és borászat legújabb trendjeiről és eredményeiről, melyek alkalmazása hozzájárulhat a szektor fenntarthatóságához és versenyképességéhez.
A kongresszus hat tematikus szekcióban tárgyalja a szőlészet és borászat aktuális kihívásait. Kiemelt téma lesz a környezeti és gazdasági fenntarthatóság, a hatékonyság növelése, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a digitalizáció és robotika alkalmazása a munkafolyamatok során. A borászat területén a természetes édes borok készítésének új kutatási eredményei mellett szó lesz a buborékos italok, gyöngyöző és habzó borok, valamint a pezsgőkészítés fejlesztési irányairól is.
Külön szekció foglalkozik majd a bor és az egészség kapcsolatával, ahol a Tokaj-Hegyalja Egyetem vonatkozó kutatásait ismerhetik meg a résztvevők. Ezek a kutatások a tokaji borok egészségügyi hatásait vizsgálják, nemzetközi szakértők pedig a vörös- és fehérborok bioaktív vegyületeinek hatásairól számolnak be. Emellett külön hangsúlyt kap a melléktermékek, mint például a törköly és szőlőmag, egészségügyi hasznosítása.
A kongresszus nemcsak a szakemberek számára nyújt értékes információkat, hanem a nagyközönség számára is különleges programokat kínál. A résztvevők személyesen is megismerhetik a történelmi borvidék különleges táját és kulturális örökségét.