Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

KERTÉSZ IMRE ÉS PILINSZKY JÁNOS VÁNDORKIÁLLÍTÁSA

A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár illetve a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány színes tárlattal várja a szerencsi és a településre érkező vendégeket a Szerencsi Rákóczi-várban augusztus elsejéig. A látogatók betekintést nyerhetnek Kertész Imre Nobel-díjas író és Pilinszky János Kossuth-díjas költő tablókiállításába. A bemutató egyedisége abban rejlik, hogy új, ingyenes utazókiállítást kínál középiskolásoknak, kiállítóhelyeknek, és kulturális centrumoknak.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány működteti a Kertész Imre Intézetet. Ezért a kuratórium fontos célja, hogy Kertész Imre máshol el nem helyezett hagyatékát gondozza, illetve írói emlékét, szellemi örökségét ápolja, valamint műveit publikálja. A tárlat során az érdeklődők végig kísérhetik pályafutását egészen a gyerekkorától a haláláig. Ezalatt a szerző érdekes életeseményeiről tájékozódhatnak a résztvevők, amelyek meghökkentő érzéseket válthatnak ki a szemlélők tekinteteiből. Például, amikor Magyarország náci megszállása után 1944 júliusában Auschwitczba, majd a zeitczi koncentrációs táborba deportálták. Egy év múlva, 16 évesen a buchenwaldi lágerből szabadult. Első regényét a diktatúra természetrajzát bemutató Sorstalanságot tizenhárom éven át írta 1960 és 1973 között a Kádár rendszer alatt. 2002-ben első magyar íróként kapta meg a világ legrangosabb elismerését, az irodalmi Nobel-díjat.

A vándorkiállítás továbbá Pilinszky János alkotásait is elénk tárja. A bemutató nem a hagyományos irodalomtörténeti pályaképet ismerteti a nézővel, hanem a költő szövegein keresztül betekintést ad az életművébe és a mindannyiunkat egyaránt érintő hétköznapi témákba. Művei megszokott, világnézetbeli kérdésköröket feszegetnek, mint az Istenhez való viszonyulást, a hitet, a szeretetet, a részvétet, és a szenvedést. A programot versidézeteiből, továbbá kevéssé ismert prózai szövegeiből állították össze. Ezek olyan gondolatcsokrok, amelyek ma is aktuálisak, hiszen megállják a helyüket a mindennapi életben.

A tablókiállítás roll-up, valamint kinyomtatható formátumban is hozzáférhető.

A Vándorkiállítás szervezői abban bíznak, hogy sok ember fogja megtekinteni Kertész Imre és Pilinszky János szellemi hagyatékát, az irodalom és a kultúra ápolásának érdekében.





Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 3

Yesterday 707

Week 7662

Month 8261

All 760215

Currently are 101 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions