Friss Hírek
ZSUZSANNA FESZT A TOKAJ-HEGYALJA EGYETEMEN
- Részletek
- Kategória: GloboTV hírek
- Készült: 2023. február 22. szerda, 12:33
- Megjelent: 2023. február 22. szerda, 12:33
- Írta: dankoviki
- Találatok: 498
Három napon keresztül tartott a Zsuzsanna fesztivál Sárospatakon, a Tokaj-Hegyalja Egyetemen. A február 16-19-e között megtartott rendezvénysorozat Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely kiállításának a megnyitójával vette kezdetét, amely által a jelenlévők megtekinthették a hímzőműhely munkáikat. Csatlósné Komáromi Katalin a megnyitó alkalmával kiemelte, hogy hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a Zsuzsanna Feszt-et. Dr. Horváth Ágnes kiemelte, hogy az egyetem létre jöttével két cél tűztek ki maguk él.
Az egyik, hogy ápolják a hagyományaikat a 165 éves tanítóképzőt, másrészt, hogy egy olyan oktatási intézményt építsenek, amely a modern világban egy újat, új értéket tud teremteni. Ezt követően az egyetem rektora a magyarok női történelmi ikonjairól beszélt, de leginkább Lorántffy Zsuzsanna életútját ismertette a jelenlévőkkel. Eperjesi Eszter hivatalosan megnyitotta a kiállítás, amelyben Tompa Mihály Lorántffy Zsuzsanna emlékezete című verséből idézet. Ezt követően ismertette a fejedelemasszony udvarában hímzőműhely működött és ennek alkotásait. A rendezvény sorozat folytatásaként Eperjesi Eszter előadása következett, aki a református liturgikus textíliák az úrihímzéstől a szecesszióg című bemutatójával készült a jelenlévőknek és ennek alkalmával hímzéstechnikákat is megtekinthettek a résztvevők. Ezt követően ZEMA Café szalonbeszélgetés vette kezdetét. Csisztu Zsuzsa műsorvezető vendégei Papp Erzsébet, a ZEMA tulajdonosa és Kriston Lili művészeti menedzser volt. A műsorvezető legfőképpen a ZEMA tulajdonosát kérdezte a kézzel festett porcelán ékszerek történetéről, működéséről. A rendezvény első napján résztvevők megtekinthették a magyar porcelán és ékszerház bemutatóját, ahol a ZEMA nevet viselő kiegészítők voltak a kifutón. Másnap ünnepélyes keretek között átadták azoknak a diákoknak a diplomáikat, akik elvégezték az egyetem által nyújtott képzéseket, ezek voltak a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a gyógypedagógus, az óvodapedagógus, a tanító és a szőlész-borász mérnök. A Zsuzsanna Feszt záró napján a konyhaművészetekre és a cukrászatokra fektették a hangsúlyt. Ízelítő a korabeli konyhából című versenyre sokan készültek süteménnyel, amelyeket értékeltek is a rendezvény alkalmával. Három kategóriában lehetett jelentkezni az édességekkel a korhű sütemények, a „Valami régi, valami új” és „Egyszerűen nagyszerű csoportba. A korhű süteményeknél első helyen végzett Heinrich Annától a „ Zsuzsanna konyhája" című édesség, második helyezett lett a Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium „Isten éltesse a Zsuzsannákat" nevű sütemény és harmadik helyen Vay Miklós Református Szakképző Iskola és Diákotthontól a „ Tikmony" fantázia nevű desszert. A „Valami régi, valami új" kategóriában első helyezett lett Ihász – Kovács Tibornétól „ disznótoros" nevű süti, második lett Varga Laurától az „ egyszerű mámor" nevet viselő édesség és harmadik lett a Sárospatak város rendelőintézettől a „ Besztercei ízes lepény" desszert. Az „Egyszerűen nagyszerű" csoportban első lett Varga Laurától a „Nyári finomság" fantázia nevű sütemény, második helyezett le Heinrich Annától a „Zsuzsanna Konyhája" és végül harmadik lett Sárospatak város rendelőintézettől a „ Örök almás fitt köntösben" édesség. Közönségdíjban részesült Heinrich Anna „ Zsuzsanna konyhája" diós kosárka süteménye. A programokon való részvételt regisztrációhoz kötötték, de így sokan vettek részt a programokon korosztályoktól függetlenül. A rendezvénysorozatot hagyományteremtő szándékkal hozták létre és egyben tisztelegni szerettek volna Lorrántffy Zsuzsanna fejedelemasszony előtt, aki a saját korát meghaladószellemi befektetést valósított meg Sárospatakon.