Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

RÁVILÁGÍTOK KIÁLLÍTÁS SÁROSPATOKON

Rávilágítok! – intézménytörténeti időszaki kiállítás megnyitóján vettek részt a vendégek szeptember 15-én Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtárában. A Tokaj-Hegyalja Egyetem főépületének felújítása okán szükségessé vált annak kiürítése. Ekkor jött az ötlet, hogy az addig ott tárolt, a pedagógusképzés századfordulótól fellelhető emlékanyagát begyűjtik, majd önálló intézménytörténeti gyűjteményt hoznak létre.

Az azóta is kecsegtetően bővülő gyűjtemény legkáprázatosabb része a vizuális kultúra helyi oktatástörténetének emlékanyaga: a 19. század utolsó negyedétől kezdve számos írott és képi dokumentum, valamint az oktatói szemléltetés anyagai, növendéki és hallgatói munkák, gyermekrajzok, illetve óravázlatok várnak szakszerű feldolgozásra. A gyűjtemény első nyilvános bemutatkozása a Rávilágítok! Ennek koordinálását az egyetem Kulturális Örökség Tudományok Tanszék munkatársai végezték el. Nemesné Dr. Kis Tímea, a tanszék vezetője köszöntötte a vendégeket. Állítása szerint, a mikro kutatások alapján, a megvizsgált kiállítás darabjai rámutatnak az intézmény múltjára. Kihangsúlyozta, hogy amikor felmerült a kiállítás lehetősége akkor nagyon sok szakember járult a projekthez, és segítettek ennek az értékmentő elképzelés megvalósításában, majd köszönetét fejezte ki.

A tanítóképzői rajzoktatás sárospataki tárgyi emlékei a XX. század első feléből című időszaki kiállítás, melyet az egyetem volt oktatója, a gyűjtemény megmentésében kiemelkedő szerepet vállaló Sándor Zsuzsa nyitott meg. Beszédében arra kért mindenkit, hogy próbálják meg időutazásként megélni a kiállításra került tárgyak mondanivalóját. Ezek a régi darabok sok mindent magukban rejtenek. Őrzik például a Magyar Képzőművészeti Egyetem elődjének a Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde tananyagához hasonló modell tárgyakat, valamint tananyag csoportjainak is némelyikét magukba foglalják. Például díszítések, ornamentika, szemléleti rajz. Ezek az elemek a kiállítás tablóin is visszaköszöntek.

Az iskolatörténeti kiállítás megnyitóján fürkésző tekintetekkel nézték végig a gyűjtemény munkáit, amelyek sokak tetszését elnyerték.



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 579

Yesterday 1273

Week 3623

Month 19716

All 771670

Currently are 98 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions