Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

MEDÚZÁT FOTÓZTAK EGY BORSODI TÓBAN

A Neptun Búvár Klub tagjai ritka élőlényekkel találkoztak a nyéki tavaknál, ahol édesvízi medúzákat figyeltek meg és örökítettek meg. Golej Szabolcs búvároktató, a klub vezetője, elmondta, hogy utoljára a kilencvenes évek végén látott hasonló medúzákat.
Egy búvárklub tagjai találkoztak a ritkán látható élőlényekkel.
A közelmúltban Golej Szabolcs búvároktató, a Neptun Búvár Klub vezetője társaival édesvízi medúzákat fotózott és videózott a nyéki tavaknál fekvő Debreczeni-tóban.

Szabolcsot is meglepte a látvány, mert nagyon régen, valamikor a kilencvenes évek végén találkozott hasonló élőlényekkel utoljára.
,,A szakirodalom szerint az édesvízi medúza szaporodása az 22 Celsius-fok feletti vízben jön létre. Jelenleg a bányatavak hőmérséklete hét méteres mélységig, ahol a napsugár át tudja melegíteni a felső réteget, 26 Celsius-fok volt. Valószínűsíthető, hogy sokat számít és a szaporodást elősegíti, hogy most ennyire tartósan meleg van. Azt is tudni lehet, hogy az édesvízi medúzák a kristálytiszta vizet szeretik, a felvételen ez nem látszik, mert az üledéket felkavarták a búvárok, de ennek ellenére a víz minősége nagyon jó lehet.’’
– fogalmazott Golej Szabolcs
Az édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) megjelenése jelentősen eltér a sós vízi medúzákétól. Mindössze 2-4 centiméteres, teljesen átlátszó élőlény, amely Magyarországon is megtalálható. Az emberre teljesen ártalmatlan, így nem kell tartanunk a medúzacsípéstől. Ezek a néhány centiméteres csalánozók csak mikroszkopikus méretű csalánsejtekkel rendelkeznek, amelyek kizárólag az egysejtű táplálékaikra hatnak.
A következő években valószínűleg egyre több helyen találkozhatunk majd medúzákkal, mivel természetes vizeink minősége általában kiváló.

 

 

Az eredeti cikk megtekinthető itt.

Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 596

Yesterday 1273

Week 3640

Month 19733

All 771687

Currently are 104 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions