Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

TARCAL IS MEGEMLÉKEZETT SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÉS AZ ÚJ KENYÉR TISZETELETÉRE

Tarcal Község Önkormányzata ünnepi megemlékezést tartott az államalapítás és Szent István király és az új kenyér tiszteletére Tarcalon a Könyves Kálmán Művelődési Házban augusztus 20-án. Az ünnepséget a Tarcali Hagyományőrző Népdalkör nyitotta meg, akik Szent István királyhoz méltóan adták elő köszöntő dalukat.

Ezután a történelmi egyházak képviselői megtartották ünnepi beszédüket. Először Kovács Attila lelkész olvasott fel János Evangéliumából, majd elmondta, hogy a kenyér szavunk már a bibliai idők óta többet jelent, mint az asztalunkra kerülő sokféle minőségű és formájú ételünk. Az evangéliumban meglepően sok szó esik Jézus és a kenyér kapcsolatáról. Például a kenyér a kísértő ördögi eszköze is lehet. Erre Jézus válasza az, hogy ma nem csak kenyérrel él az ember. Az egyoldalúságnak, az értékrend felbillenésére figyelmeztet. Ezért a lelkész szólt arról is, hogy Jézus imádsága megmutatja a helyes sorrendet és a helyes értékrendet. Kiemelte, hogy a kenyér nem állhat az első helyen, mivel Isten országa rendjében nem ez az első kérés. Isten országa rendjében, ezt ráadásképpen kapjuk, és naponta tapasztaljuk meg az Úr Istennek a gondoskodó szeretetét. Ezzel arra tanít bennünket, hogy az életünknek olyan részévé, táplálékává akar válni, mint a kenyér. Majd arra kérte a hallgatóságot, hogy emlékeztesse őket erre, az asztalra tett új kenyér. Utána Polyák Péter parókus kíséretével elénekelték az Uram Irgalmazz című dalt, majd áldást és békét kért a magyar nemzetre. Ezután Szűcs Zoltán plébános folytatta tovább, aki Isten áldását kérte az asztalon elhelyezett kenyerekre, valamint, hogy kenyér jusson minden család asztalára. Azt kívánta, hogy adjon a kenyér testüknek erőt, lelkünk pedig üdvösséget nyerjen ezáltal, majd elmondták a Mi Atyánkat. Utána a plébános megáldotta és megszentelte a nemzeti színű szalaggal díszített kenyereket.

Ezután Butta László Tarcal község polgármestere és Negrutz Ágoston agrárminiszteri főtanácsos támogatásával felvágták az új kenyeret. Majd ismét a népdalkör lépett a színpadra, hogy hálát adjanak Szent István királynak. Ezt követően Butta László a város első embere szólalt föl, aki megköszönte Negrutz Ágostonnak, hogy minden évben elhozza a saját pékségéből származó kenyeret, amelyet szétosztanak. Ezért a népdal csoport tagjai minden részt vevőt megkínáltak az új kenyérből.

Ezt követően Butta László megtartotta ünnepi beszédét, aki elmondta, hogy örömmel tölti el, hogy a Felújított Könyves Kálmán Művelődési Ház adott otthont az augusztus 20-i ünnepségnek. Szólt arról is, hogy ünnepelni csodálatos, az ünnep az együtt létről, a közösségről, a hitünkről, a tiszteletről, és az örömünkről szól. Azonban nem mehetünk el, amellett ami a világban zajlik 2024-ben, háborúk, fenyegetettségek, veszélyek. Ezért kihangsúlyozta, hogy hinnünk kell az alapértékeinkben, valamint gondoljunk arra, hogy Szent István király óta hány és hány veszélyen segítette át ugyanez a hit és szeretet a magyarságot. Kiemelte, hogy össze kell fognunk és egymást kell erősítenünk, mert mi magyarok erős és összetartó közösség voltunk, vagyunk és leszünk.  Elmondása szerint Augusztus 20-a a magyarság legősibb nemzeti ünnepe. Ezen a napon államalapításunkat, Szent István királyunkat, nemzetmegmaradásunkat és az életet jelentő új kenyeret is megünnepeljük. Az új kenyeret, mely az élet táplálója, melyben benne foglaltatik az isteni gondviselés, a teremtő erő, a dolgos kezek munkája, az összefogás, az együttműködés ereje, az élet körforgása. Ezért azt kívánta a polgármester, hogy mindig legyen kenyér az asztalon és legyenek olyan emberek, akikkel öröm az asztal köré ülni.

Utána Negrutz Ágoston következett. Az agrárminiszteri főtanácsos kihangsúlyozta, hogy Szent István király, az első magyar király, aki letette a magyar államiság alapjait. Az ő bölcsessége, bátorsága és előrelátása tette lehetővé, hogy a magyar nép egy erős, önálló államban élhessen. Az államalapítás nem csupán egy történelmi esemény, hanem a nemzet születésének, bennmaradásának és megújulásának jelképe. Véleménye szerint, az a szilárd alap, amelyet Szent István király rakott le, biztosította számunkra, hogy a magyar kultúra, nyelv és identitás, megőrződjön az idők során, és hogy nemzetünk büszkén nézhessen szembe a jövő kihívásaival. Kiemelte, hogy az új kenyér szorosan összefonódik életünk alapjaival, hiszen a kenyér több, mint egyszerű étel. A kenyér az élet szimbóluma, a mindennapi munka, az összefogás és a közösség erejének jelképe. Majd arra kérte a közönséget, hogy közösen építsük tovább hazánkat, és őrizzük meg mindazt, amiért elődeink oly sokat küzdöttek.

Záró programként a Van egy ország című előadás következett, Nagy Alma Virág és Tassonyi Balázs a budapesti Operettszínház művészeinek ünnepi műsorával.

Tarcal Község Önkormányzata azt szeretné, hogy jövőre is megrendezhessék az ünnepi megemlékezést, az államalapítás és Szent István király, valamint az új kenyér tiszteletére.



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 629

Yesterday 474

Week 2045

Month 11541

All 763495

Currently are 15 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions