Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

ELSŐ KACAGÓJANCSI FIÓKA A MISKOLCI ÁLLATKERTBEN

A Bükki Nemzeti Parkban található Miskolci Állatkertben 2011 óta találkozhatnak a látogatók Ausztrália őshonos madarával a kookaburrával, magyar nevén a kacagójancsival. Azonban a gondozóknak idén először sikerült szaporítaniuk ezt a különleges madárfajt a szárnyas kedvelők nagy örömére.

Veress Tamás a Miskolci Állatkert gyűjteményvezetője elmondta, hogyan valósították meg ezt az akciót.

Állítása szerint, már több, mint egy évtizede tartják fenn a madárfajt az állatkertben, viszont eddig szaporulat nem volt. Már korábban is volt próbálkozás, hogy párba állítsák őket. Ennek ellenére csak tavaly sikerült beszerezni egy olyan fiatal hímet Csehországból, a Brnoi Állatkertből, amellyel a náluk élő tojó végre szaporodni tudott. Veress Tamás szólt arról is, hogy a látogatók kifejezetten szeretik a kookaburrákat, amikor a jellegzetes kacagó hangjukat adják.

A hazai jégmadár nagytestű rokonaihoz tartoznak, amelyek halakkal, rágcsálókkal, rovarokkal, és hüllőkkel táplálkoznak, mint gyíkokkal. A természetben párban élnek, valamint kisebb családokban, ahol az idősebb kölykök besegítenek a szülőknek fiatalabb testvéreik gondozásába. Nem építenek fészket, hiszen többnyire fák odvába rakják tojásaikat, hogy ne bajlódjanak a fészekrakással. A fiókák mintegy 26 nap alatt kelnek ki, és körülbelül hat hétig fejlődnek az odúban. Az állatkert első kookaburra fiókája mintegy 43 napos korában, kirepült odújából, így most már az érdeklődők is láthatják őt.

Az elsőként kikelt madár még egyelőre marad a Miskolci Állatkertben, ugyanis a fiókák sokszor besegítenek a következő évi fészekalj felnevelésében. Várhatóan ez az elvárás bekövetkezik, miután másik állatkertbe fog kerülni a fiatal kookaburra, hogy saját családot alapíthasson.

A Miskolci állatkert munkatársai abban bíznak, hogy sok érdeklődő lesz kíváncsi a kacagójancsi madárra, legfőképp a mosolyra és jó kedvre derítő csilingelő hangjára. Ezért azt remélik a dolgozók, hogy még több embert fog vonzani az állatkert, ahol nyugodtan ellazulhat mindenki ebben a varázslatos és zöld környezetben.



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 1

Yesterday 864

Week 3909

Month 20002

All 771956

Currently are 42 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions