Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

MEGÚJUL A SZERENCSI VÁRKERT ÉS VÁRUDVAR

A nyár végével lezárásra került a szerencsi várkert, ahol hamarosan megkezdődnek a teljes felújítási munkálatok. Az építkezés körülbelül 3 hónapot vesz majd igénybe, ami során egy TOP-os pályázat keretein belül megtörténik a terület turisztikai látványosságokkal való kiegészítése. Benyújtásra kerül egy Interreg pályázat is, aminek elnyerésével a vár belső területei is környezettudatos változásokon mehetne keresztül. A munkálatok részleteiről Nyiri Tibor, a város polgármestere számolt be részletesebben.

A Rákóczi-vár amellett, hogy kedvelt turisztikai célpont, központi szerepet tölt be a szerencsi lakosok életében. Várkertje eddig is lenyűgözte a rajta áthaladókat, de az elnyert pályázatnak köszönhetően megújulhatnak az idő múlásával a környezet szeszélyeinek kiszolgáltatott elemek. A pályázat olyan látványelemek kialakítását teszi lehetővé, mint például egy szökőkút, a világítás korszerűsítése, utak felújítása, illetve napozóágyak elhelyezése. A növényzet és a mindenki által szeretett tó is felfrissítésre kerül, amihez a munkálatok idejére a tó vizét szükséges leengedni. Ezzel párhuzamosan a hozzá tartozó stéget is lecserélik, ennek köszönhetően pedig visszakerülhetne a házasságkötés is a helyszínre. A munkálatok megkezdésének pontos idejéről még nem született megállapodás a vállalkozóval. Szerződés szerint átadták a vállalkozónak a területet, akinek körülbelül 100 nap áll rendelkezésére a kötelezettségek elvégzésére.

A legutóbbi képviselő testületi gyűlésen polgármester úr kérelmezte egy különálló pályázat, az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programhoz való csatlakozást, amely elfogadásra került. A projekt célja a szerencsi Rákóczi-vár élő udvarának és a hozzá kapcsolódó tanösvényének kertészeti felújítása, amely eredményeként egy egész évben élvezhető, környezetbarát zöld terület kerülne kialakításra. Az elnyert pályázat esetén a projekt az Interreg Szlovákia-Magyarország együttműködésével és a Via Carpatia programiroda támogatásával valósulna meg, akikkel Szerencs városa a korábbi sikeres közös munkáknak köszönhetően kiváló kapcsolatot ápol. A pályázat segítségével a vár belső területei újulnának meg fenntartható, ökológiai célirányú módszerek alkalmazásával, mint például esővíz újrafelhasználás, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, illetve szeretnének vásárolni olyan eszközöket, amelyek ezeket a technikákat segítik. Mindezekhez kapcsolódna egy tanösvény, ami érintené a város egy lényeges területét.

Az Interreg pályázatban a szlovák oldalról egy Stószfürdő nevű hellyel dolgoznának együtt, ami egy kiváló lehetőség egymás ismereteinek bővítésére, tapasztalat és eszmecserére a felek között. A klímaváltozás napjaink fenyegető problémája, amivel Szerencs városának is foglalkozni kell. Tenni kell saját környezetükért, a város zöld övezeteinek megóvásáért és egy ökológiai szemlélet kialakításáért. Ennek a zöld övezetnek a részét fogja képezni a kívül-belül megújuló Rákóczi-vár is.



Fotó: Nagy István



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 7

Yesterday 864

Week 3915

Month 20008

All 771962

Currently are 156 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions