Friss Hírek
HÚSBAVÁGÓ KÉRDÉSEK
- Részletek
- Kategória: GloboTV hírek
- Készült: 2018. március 14. szerda, 13:53
- Megjelent: 2018. március 14. szerda, 13:53
- Írta: dankoviki
- Találatok: 988
A Magyar Húsiparosok Szövetsége idén is megrendezte a hagyományos húsvéti sajtótájékoztatót március 13-án, Budapesten. Éder Tamás, a hússzövetség társadalmi elnöke hangsúlyozta azt, hogy nehéz helyzetben van a hazai sertéságazat termelési és feldolgozóipara is. Tavaly a húsfeldolgozással foglalkozó cégek teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent, amelyben döntő szerepe volt a madárinfluenzának és a sertésfeldolgozóknak is jelentős alapanyag és munkaerő költségemelkedéssel kellett megküzdeniük, jelentős áremelés nélkül.
A hús bizalmi termék, ezért az elkövetkezendő ünnepre csak olyan helyen érdemes húst vásárolni, ahol nem jellemzőek a kétes eredetű termékek. A füstölt áruknál pedig az árat kell figyelembe venni, ami a termék minőségét is mutatja. Az eseményt kis kiállítás is színesítette, ahol néhány hazai húsfeldolgozó cég mutatta be sertéshúsból készült termékeit, közöttük a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. is. Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár szerint, az idén is mindent megtesznek az élelmiszerbiztonságért, a szakemberek főként a nyomonkövetésre, a jelölési szabályok betartására és az általános higiéniai feltételekre figyelnek majd a húsvéti ellenőrzések során. Az országos főállatorvos hangsúlyozta azt, hogy idén is a sonkákat és a tojást vizsgálják, valamint megfigyelik az állatszállítások körülményeit is.