Friss Hírek
MÁSODIK ALKALOMMAL RENDEZTÉK MEG A FELSŐZSOLCAI DISZNÓTOROST
- Részletek
- Kategória: GloboTV hírek
- Készült: 2025. február 09. vasárnap, 13:17
- Megjelent: 2025. február 09. vasárnap, 15:17
- Írta: Konyecsni Erika
- Találatok: 28
Február 8-án szombaton újra megtelt a felsőzsolcai sportpálya élettel, hiszen második alkalommal került megrendezésre a Felsőzsolcai Disznótoros. A rendezvény már kora reggel, hat órakor elkezdődött, amikor a versenyző csapatok elfoglalták helyüket, hogy friss finomságokkal várják azokat, akik szeretnék újra átélni a disznótoros hangulatát. A sportpályát izgalmas programok, ínycsiklandó ételek illata és vásári zsibongás töltötte meg.
Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere, a boon.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy sokan a tavalyi első rendezvény tapasztalatai alapján korán érkeztek, hogy még a korai órákban megkóstolhassák a hagymás sült vért. A polgármester elmondta, hogy régen nagy hagyománya volt Zsolcán a disznóvágásoknak, és ezt szerették volna feleleveníteni a versenyző csapatokkal.
Idén öt csapat versenyzett, köztük a testvértelepülésük és civil szervezetek, akik rengeteg finomsággal készültek a mai napra.
Nyikómalomfalva, Felsőzsolca testvértelepülése Erdélyből, először érkezett az eseményre. Sinka Arnold, a megyei önkormányzat képviselője elmesélte, milyen hazai ízekkel készültek a disznótorosra. „Hazai specialitásokat készítünk, mint a korhelyleves, amit mi káposztalélevesnek hívunk, benne húsgombócokkal. Emellett lecsipecsit is készítünk, ami egy véres húsból készült pörkölt jellegű étel. Természetesen nem maradhat el a véres hurka, a májas hurka és a cérnakolbász sem,” mondta Sinka Arnold.
A nap folyamán színpadra léptek az Együtt Egymásért „Péntek 17” Egyesület, a Zsolca Táncegyüttes, a nyikómalomfalviak, valamint a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde gyermekei. A Zsolca Táncegyüttes, a tavalyi verseny közönségdíjasa, idén sem érte be kevesebbel. Oroszné Baksai Sára, az Egyesület elnöke elmondta, hogy hagymás vért készítettek reggelire, és újra lesz náluk a tavalyi nagy sikerű friss karajos szendvics házi káposztasalátával. „Készültünk sparhelten készült krumplilángossal, valamint töltött káposztával – savanyúkáposztával, ahogy a miskolciak szeretik. A kolbászt idén nyersen áruljuk. Tavaly megszereztük a közönségdíjat, és idén sem adjuk alább,” tette hozzá.
A táncegyüttes nemcsak finomságokkal, hanem egyedi fotósarokkal is készült. „Készítettünk egy párnából kreált rózsaszín kabalamalacot, és népi háttérnél lehet emlékbe fotókat készíteni, amihez kellékeket is biztosítunk, sőt, akár a népviseletbe öltözött csapattagokkal is lehet fotókat készíteni,” mondta Oroszné Baksai Sára.
A gyerekek sem maradtak program nélkül, fűtött játszóházban különféle kézműves foglalkozások várták őket, míg a zenés mulatságról az Agyagbanda zenekar és Kocsis Janika gondoskodott délután. A rendezvény nagy sikert aratott, és már most várják a harmadik alkalmat a lelkes résztvevők.