Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

SZERENCSI MEGEMLÉKEZÉSEK OKTÓBER 23.-ÁN

Szerencsen az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján, kedden délelőtt, a hagyományoknak megfelelően a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelepen kezdődött a megemlékezés. A résztvevők a Himnusz eléneklése után a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola műsorát láthatták. A diákok fekete ruhában, léptek ki a közönség sorai közül. Öltözékükkel erősítették a gyász és a fájdalom hangulatát. Reménytelenség, egyre növekvő indulatok, tankok és fegyverek lövéseinek elviselhetetlen hangja.

A tanulók korhű szövegrészletekkel, versekkel idézték fel az '56-os események hangulatát. Az ünnepi műsor után az önkormányzat és a Szerencsi Szakképzési Centrum képviselői megkoszorúzták ifj. Tatay Zoltán emléktábláját. A megemlékezés a Jókai úton folytatódott, ahol a Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjai adták elő rövid műsorukat, majd Szendreiné Tóth Judit, magyar és történelem szakos tanár tartott beszédet. Felidézte ifj. Tatay Zoltán életét, aki az 1956-s szabadságharc egyik áldozata volt. Szerencsi születésű, 20 éves fiatal volt, aki apjának a nyomdokaiba lépett, és Budapesten tanult állatorvostant.  A szabadságharc kitörésekor segíteni indult '56 hőseinek, ellátta a megsebesült forradalmárokat Budapesten. Végül géppisztolysorozat áldozatává vált, életmentés közben vesztette életét. 2 évfolyamtársa temette el Budapesten, majd fél évvel később került végső nyugalomra a Szerencsi Református temetőben - mondta Szendreiné Tóth Judit. Végül az önkormányzat, az intézmények, a pártok és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el  Ifj. Tatay Zoltán emléktáblájánál. A koszorúk kihelyezése után Nagy Imre, Magyarország egykori miniszterelnökének mellszobrához vezetett a megemlékezők útja. Nagy Imrét az '56-os forradalomkor tevékenységéért halálra ítélték, majd 1989-ben újra temették, ami a magyarországi rendszerváltás egyik meghatározó része volt.

A Bocskai István Katolikus Gimnázium, Technikum és Óvoda tanulói Révész Sándor Vigyázz a madárra című dalát adták elő, valamint verssel tisztelegtek '56 hősei előtt. A megemlékezés végén az önkormányzat, az intézmények, a pártok és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el Nagy Imre mellszobránál. A megemlékezők másnap, október 23-án az 1956-s emlékműnél, a Kossuth téren gyűltek össze.  Az önkormányzat, a történelmi egyházak, az intézmények, a politikai pártok és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. Ezt követően a Rákóczi-vár színháztermében folyatódott a megemlékezés.

Szerencs polgármestere ünnepi beszédét három gondolat köré építette fel. Először arról beszélt, hogy a történelmet mindig a győztesek írják. Kitért arra az időszakra, amikor 1956-ról tanult a gimnáziumban. Kiemelte, a rendszerváltás előtt sokan nem mertek a szabadságharcról beszélni, így ő a jelentőségét csak később látta. Úgy fogalmazott, a történelmet bár a győztesek írják, az a hősök vérével is íródik. Második gondolatában a művészet, a versek, a filmek és a történelem kapcsolatát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, egy-egy gondolatébresztő mű segíthet megválaszolni a kérdést, hogy mi is történt 1956-ban.  Végül a polgármester kiemelte, mennyire fontos a történelem személyes ismerete. Többek között Oleár Istvánt és Tatay Zoltánt említette, akikre mai napig emlékezik Szerencs lakossága. Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak - mondta a Kiss Attila.

A polgármester gondolatai után Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője lépett a színpadra. Ünnepi beszédében úgy fogalmazott a magyarok hazaszeretetét, hősiességét, szabadság vágyát és igaz hitét bizonyítják 1956 történései. Kiemelte, a mai magyarság hálás lehet a forradalmároknak, akik az életükkel fizettek azért, hogy ma élők szabad országban élhessenek, és gondolataikat szabadon kimondhassák. Koncz Zsófia hozzátette, a nemzet egységét mutatja, hogy diákok és tanárok, munkások és mérnökök közösen álltak szembe az elnyomó hatalommal. „Ez tényleg csak igaz szívvel történhetett meg, ez 1956 üzenete, szellemisége” – tette hozzá. Az országgyűlési képviselő ezután a jelenkor kihívásairól beszélt: többek között az energiaválságról, az ukrán-orosz háborúról. Kiemelte, '56 mutatja, hogy a problémákat csak összefogással lehet megoldani.

Az ünnepi beszédek után Szerencs alap- és középfokú oktatási intézményei adtak műsorokat. Többek között hangszereken, például szaxofonon játszottak, '56-hoz köthető verseket mondtak el, és énekeltek is.

A megemlékezéssorozat utolsó állomása a szerencsi temető volt. Felkeresték ifj. Tatay Zoltán és Oleár István sírhelyeit. Estók István református lelkész  imádkozott Ifj. Tatay Zoltán sírjánál, valamint a 792. számú Bocskai István Cserkészcsapat Ifj Tatay Zoltán Raja is tisztelgett névadójuk előtt. Az '56-s áldozat egyik jó barátja, Nagy József is jelen volt a megemlékezésen, aki saját versét szavalta el, amit 1956 eseményei ihlettek. Mindkét sírhelynél koszorúkat helyeztek el, és néma fejhajtással tisztelegtek a hősök előtt.



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 366

Yesterday 525

Week 366

Month 34902

All 816718

Currently are 201 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions