Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

SZERENCSEN IS MEGÜNNEPELTÉK A MAGYAR ÁLLAM SZÜLETÉSNAPJÁT

Szerencs Város Önkormányzata megtartotta az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepét a Szerencsi Rákóczi-vár udvarán augusztus 19-én. Nyiri Tibor Szerencs város polgármestere nyitotta meg az ünnepséget. Ünnepi beszédében elmondta, hogy a magyarság történelme egy nagyon hosszú folyamat, amelyben hosszú időre tudunk visszatekinteni, hiszen a magyar állam több, mint ezeréves fennállásának születésnapját ünnepeljük ilyenkor. Beszédében kitért jelenkorunkra, ugyanis véleménye szerint, az Isten legnagyobb ajándéka a mostani generációnak, hogy nem kellett háborút átélnie. Azonban most mindenki ettől retteg, hogy része lesz benne.

Ezután kiemelte Szent István király intézkedéseit, amelyek a mai napig tanulságként szolgálnak, hiszen megalapozták a magyarság életét. 895-ben a honfoglalás alkalmával ideérkező vándor nomád nép letelepedett a Kárpát-medencében. Ezért Szent Istvánnak meg kellet szerveznie a magyar államot és a római katolikus egyházat európai mintára és példára. Ezután az egyház fontosságát kihangsúlyozta, amelyben szólt arról, hogy hit nélkül is lehet élni a hétköznapokat, viszont mindenhez szükséges a hit, ahhoz, hogy elhivatottsággal csinálja az ember a dolgát. Úgy gondolja, hogy ha össze tudunk kapcsolódni a földöntúli erővel, amely mindig támogat bennünket, akkor az egy lelki biztosságot, egy maga biztosságot ad. Majd mindenkinek áldott és emelkedett ünnepet kívánt és fölköszöntötte Magyarországot születésnapja alkalmából.

Ezután Karády István előadó, ünnepi zenés műsorát hallhatták a vendégek, amelyben nemzeti érzelmű dalok csendültek fel, többek között a Kormorán együttes feldolgozott szerzeményei. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megtartották az ökomenikus imájukat. Először Csejoszki Szabolcs görögkatolikus parókus mondta el magasztos gondolatait Szent István királyról, akit a kereszténység egyfajta bástyájaként és iránymutatójaként emelt ki. Állítása szerint, nagyon fontos, hogy a középpontba állítsuk az egykori államférfit, mint a kereszténység nagykövetét. Kiemelte, hogy Szent István király nagyon jól látta, hogy a pogány magyar embereknek olyan korlátaik voltak, amelyeket nem tudtak szabályozni. Ezért, feladataként tűzte ki, hogy a kereszténység irányába vezesse az akkori magyar közösséget hazánkban. Majd imát mondott, és megáldotta, valamint megszentelte a nemzeti szalaggal díszített új kenyeret. Ezután Szarvas Péter római katolikus plébános elmondta, hogy Szent István király békét hozott az akkori istentelen Európának, ugyanis a kereszténység csak egy álca volt, hogy még inkább leigázzák a világot. Viszont ő otthont adott a népeknek, hazát és békét, megélhetést és kenyeret, valamint biztonságot és kihangsúlyozta, hogy ma magyarnak lenni büszke gyönyörűség. Majd az eukarisztia és az oltári szentség kenyér jegyében imát mondott. Majd szintén megáldotta és megszentelte az új kenyeret. Ezután Balázs Pál református lelkész köszöntötte az egybegyűlteket, aki János Evangéliumából idézett, amelyben Jézus elbocsátotta a tanítványait, és azt mondta nekik, hogy „azért jöttetek utánam, mert ettetek a kenyeremből, jól laktatok és kívánjátok ismét”. A lelkész szólt arról, hogy ezt a jelenséget napjainkban is láthatjuk a boltokban, amikor az emberek vásárolnak. Óriási teret tölt be a kenyér fogyasztása, amelyet nagyon fontosnak tartunk, hogy mindennap meglegyen. Továbbá a lelki és a testi kenyér meglétének a kérdését boncolgatta, hogy mit jelentenek ezek a fogalmak manapság. Majd imát mondott és megáldotta, majd megszentelte az új kenyeret.

Ezután ismét Karády István előadása következett, aki Oláh Ibolya Magyarország című dalát énekelte el. Ezt követően koszorúzás következett, amellyel hálájukat fejezték ki Szent István király emléktáblájánál a civil szervezetek, valamint a történelmi egyházak képviselői, Szerencs Város Önkormányzata és oktatási intézmények. Az ünnepség további részében Szerencs testvérvárosának Nyárádszeredáról érkezett Bekecs Néptáncszínház előadását láthatta a közönség este nyolc órától. Főként erdélyi táncokat mutattak be műsorukban, amelyeket a nézők nagyon élveztek.

Szerencs Város Önkormányzata abban bízik, hogy jövőre is sikerül felköszönteni a magyar állam több, mint ezeréves fennállását, valamint a testvérváros Nyárádszereda Bekecs Néptáncszínháza újra ellátogat Szerencsre.



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 877

Yesterday 858

Week 1735

Month 17828

All 769782

Currently are 114 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions