Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSE

Magyarországon a nők körében az emlőrák szűrés részvételi aránya nem túl magas, még kevesebb Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A prevenció ezen betegség esetében elsődleges, így behívólevelet kapnak egyebek mellett a szerencsi és ondi 45-65 év közötti nők emlő-szűrővizsgálatra 2024. augusztus 14-21 között. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Népegészségügyi Program keretében valósulnak meg a szűrővizsgálatok. Ezt a lehetőséget két évig vehetik igénybe a hölgyek minden hétköznap.

Az érintett személy, ha a levél szerinti megadott időpontban élni tud a vizsgálat lehetőségével, akkor a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Diósgyőri Tagkórház, Mammográfiás Szűrőcentrumban szeretettel várják.

Nagyon fontos a szervezett lakossági emlőszűrés, ugyanis ezzel az eljárással nagymértékben csökkenhet az emlőrákból eredő halálozások száma.

Dr. Szabó Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvos-igazgató helyettese elmondása szerint, Magyarországon, évente mintegy nyolcezer nőnél kerül felfedezésre emlőrák, akik közül csaknem kétezren halnak meg évente emlőrákban. Azért, hogy ennek a számát csökkenteni tudják a szakemberek, a legfontosabb feladat a szűrés, valamint a korai felismerés.

A doktor úr szólt arról is, hogy Magyarországon a szűrésekkel az állam lehetőséget biztosít a legnagyobb kockázati csoportnak – ebben az esetben – a 45-65 év közötti hölgyeknek hazánkban. A mammográfia és az ultrahang vizsgálat kombinációjával az emlőrákos esetek mintegy 95 %-os biztonsággal felfedezhetők. Ezt a vizsgálatot két évente javasolják az hozzáértők.

Szabó Miklós kiemelte, a nők sok mindent tehetnek azért, hogy csökkentsék az emlőrák kialakulásának esélyét, emellett a páciensek maguk is észrevehetik a kezdetleges tüneteket még a korai felismerés első szakaszában.

Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás segíthet, ugyanakkor a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás rizikófaktort jelent. Az öröklött génállomány szintén nagymértékben befolyásolhatja az emlőrák kialakulását. A korai felismerés tekintetében azonban az egyén is nagy szerepet játszik, például önvizsgálatot tart rendszeresen: azaz az emlőt, a nyirokrégiót tapintásos módszerrel „áttanulmányozza”. A bőrelváltozás jelei már előrehaladott stádiumra utalnak, mint a bőr behúzódása az emlőn vagy a kidomborodott emlő.

Dr. Szomják Anett, emlőradiológus, emlőspecialista, az emlődaganatok felismerésével kapcsolatban hangsúlyozta, amennyiben egyoldalú váladékozást tapasztalnak a hölgyek, az is emlődaganatra utalhat, például egy áttetsző váladék is lehet, amely nem szükséges, hogy véres legyen. A doktornő meglátása szerint is kulcsfontosságú a nők részvétele az emlőrák szűrésen.

A szakemberek abban bíznak, hogy Magyarországon, így Borsod- Abaúj –Zemplén vármegyében is élni fognak az emlőrák szűrés lehetőségével azért, hogy az emlőrákból eredő halálozások száma csökkenthető legyen.



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 760

Yesterday 1273

Week 3804

Month 19897

All 771851

Currently are 25 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions