Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

TARCALRÓL ELSZÁRMAZOTTAK TALÁLKOZÓJA

Negyedik alkalommal szervezték meg a Tarcalról Elszármazottak Találkozóját július 28-án Tarcalon. Az esemény a Tarcali Napok rendezvény keretein belül valósult meg. Butta László szerint, amikor 2014-ben megválasztották polgármesternek, már akkor eltökélt szándéka volt, hogy a Tarcalról elszármazottaknak találkozót hozzanak létre. Ez alkalommal is sikerült megrendezni, közel 65-en érkeztek az ünnepségre. Ebben az évben jöttek el eddig a legtöbben. Július utolsó hétvégéjén megnézték a Zempléni Település Szövetség napját is. Az ország minden részéről érkeztek az elszármazottak Szombathelyről, Budapestről, Szegedről. A korosztály többsége 60-80 év között volt. Ők érezték a legjobban szívügyüknek, hogy honnan származnak, hol vannak a gyökereik.

Istentisztelettel kezdődött a találkozó a Tarcali Református Egyházközség templomában. Utána a település elszármazottjai átsétáltak a nem régiben felújított Prefektusházba, ahol Butta László Tarcal község polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket, akiknek részletes tárlatvezetést tartott az apartman házban. Az idegenvezetés során régi emlékeket idéztek vissza az egykori iskolaként szolgált épületben. Azonban három évvel ezelőtt a Belügy Minisztérium gazdasági élénkítő programjának köszönhetően sikerült elnyerni a Prefektusház turisztikai beruházását. A polgármester körbevezette a településre visszatérő látogatókat a Prefektusházban, ahol megmutatta az épület átalakított belső tereit és minden egyes szobát, amelyek az egykori iskola termei voltak. Butta László kiemelte, hogy igyekeztek megőrizni az épület eredi állapotához tartozó elemeket, például a kerti kutat, a gerendákat, az ajtófélfákat, valamint a boltívek megőrzésére törekedtek. A szobákat helytakarékos, praktikus bútorokkal rendezték be, amelyek fából készültek, ezért stílusában is megfelelt a Prefektusház autentikus hangulatának. A körbejárás után betértek az apartmanház közösségi terébe, ahol felelevenítették az egykori iskolájukhoz kötődő gyerekkori élményeket. A nosztalgia beszélgetés után átvonultak a szintén újonnan felújított Könyves Kálmán Művelődési Házba, ahol a község első embere ismét beszédet mondott.

A polgármester beszédében fontos információkat ismertetett az elszármazott vendégekkel, hogy 2021 januárjában 2822 fő lakosa volt a településnek, viszont 2024 januárjában 2788 főre csökkent. Továbbá tájékoztatást adott a község egészségügyi ellátásáról. Butta László kihangsúlyozta, hogy kettő háziorvosi egy fogorvosi praxis működik, és két védőnő vigyáz a gyermekek egészségügyi állapotára. A Kikelet Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde két bölcsődei és három óvodai csoporttal maximális létszámmal működik, amely a környék egyik legjobban felszerelt intézménye. Az általános iskolájuk felújítása ősszel kezdődik el. Az idősek klubja nappali ellátással és házi segítségnyújtással segíti a gondozottakat. A helyi bankfiókot is sikerült megmenteni a bezárástól, valamint a posta továbbra is nyitva tart. Ezenkívül a kereskedelmi és vendéglátó ipari üzleteket is felsorolta. Például megemlített a vegyes boltokat, a cukrászdát, a csárdát, a négy és öt csillagos szállodákat, és egyéb szálláshelyeket, a borászatokat, a benzinkútat, valamint autóműszaki bázis és gumiszervíz segíti a Tarcalon élő és ide látogatók kényelmét.

Majd a város vezetője részletesen tájékoztatta a hallgatóságot az eltelt három év önkormányzati beruházásairól, például a Könyves Kálmán Művelődési ház rekonstrukcióját részletezte a vendégeknek, akik örömmel hallgatták a város vezetőjének szavait. Július utolsó hétvégéjén megnézték a Zempléni Település Szövetség napját is, amikor felavatták a település emlékszobrát. A részletes beszámoló után Butta László személyesen átadta minden megjelent elszármazottnak az emléklapját.

Ezt követően a Tarcali Hagyományőrző Népdalkör és az Emődi Pincegazdák Dalárdája műsora következett. Az előadások után ebéd várta az elszármazottakat, akik szívesen beszélgettek az eltelt évekről, és a közös tarcali emlékekről.

Tarcal polgármestere és az egykori község lakói abban bíznak, hogy három év múlva újra sikerül megrendezni a Tarcalról Elszármazottak Találkozóját.



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 41

Yesterday 858

Week 899

Month 16992

All 768946

Currently are 229 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions