Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

Fókuszban a designer drogok

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szolgálata a designer drogok veszélyeire hívja fel a figyelmet. Az utóbbi években a fiatalok drogfogyasztását veszélyesebbé tette az ún. designer drogok elterjedése és fogyasztása. Ezek a hagyományos kábítószer hatóanyagok molekuláris vázával rendelkeznek, ám néhány kémiai csoport más bennük, mint klasszikus társaikban. Ilyen kis változások már azt eredményezhetik, hogy hatásuk a szervezetre még az orvosok számára is kiszámíthatatlan, sokszor ötvözik a különböző szerek túladagolási tüneteit, és összetételük is ismeretlen. Ezek az úgynevezett új pszichoaktív anyagok, más néven designer drogok.

A tizenévesek körében legtöbbször társasági nyomás hatására, vagy magánéleti, családi problémák okozta bánat, szorongás enyhítése céljából történik meg az első droghasználat. Fiatalon még az embernek nem alakul ki a rá jellemző viselkedése, magabiztossága és erőssége, ezáltal könnyebben befolyásolható ilyen döntésekben.

Ezért fontos, hogy a szülők, pedagógusok ismeretekkel rendelkezzenek a szerek veszélyeiről, használatuk következményeiről. Probléma észlelésekor hallgassák meg, beszélgessenek el a gyermekkel, mert ezzel megelőzhető egy esetleges függőség kialakulása is.
A fentiek alapján szükségét érezzük annak, hogy a szülők, pedagógusok is tisztában legyenek azzal, hogy melyek azok a vészjelek, amelyek egy esetleges szerhasználatra utalhatnak a gyermekeknél. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani. Fontos azonban tudni, hogy az egyes tünetek önmagukban nem jelentik azt, hogy a fiatal valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt áll. Az árulkodó jeleket összességében kell szemlélni és ha ezek alapján gyanú merül fel bennünk, akkor lehet szakemberhez fordulni.

Tisztelt Pedagógusok, Szülők!
• Amikor a gyermek magatartása eltér a megszokottól,
• ideges, ingerlékeny, vagy levert, közönyös, térbeli és időbeli tájékozódása zavart,
• indokolatlanul fáradt, gyorsan kimerül, alvászavarai vannak,
• szűkebbek vagy tágabbak a pupillái mint általában,
• szájszárazság, orrfolyás, étvágytalanság, erős fogyás jelentkezik nála,
• színes tabletták, ismeretlen eredetű gyógyszerek, porok, féltve őrzött, kézzel sodort cigaretta, zöld, száraz növényi törmelék kerül elő a zsebéből, használati tárgyai közül, akkor GYANAKODJANAK!

Kiberpajzs

Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Globo Konyha

14:30 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 155

Yesterday 548

Week 5070

Month 14056

All 673167

Currently are 143 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions