Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

NEMZETI ÖSSZEFOGÁS A MAGYAROK KENYERÉÉRT

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot idén is meghirdették. Immár 14. éve Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók, határon inneni és túli magyar gyermekek és családok mindennapi kenyeréhez ezzel hozzájárulva. Ezért, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Búzagyűjtő Napot szerveztek a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programban Bükkábrányban augusztus 2-án.

Az eseményt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete és Bükkábrány Község Önkormányzata rendezte meg. Közreműködő partnerek voltak továbbá a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft.Először Szalai Szabolcs, Bükkábrány Község polgármestere köszöntötte az meghívottakat, és megköszönte, hogy egy ilyen jelentős adománygyűjtő és összefogást eredményező programnak a Borsod-Abaúj Zemplén vármegyei Bükkábrány adhatott otthont. Elmondása szerint, fontos, hogy olyan eseményeket szervezzenek, amelyek megőrzik a hagyományaikat és a rászorulók megsegítését. A polgármester szólt arról is, hogy a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program az elmúlt 14 év alatt olyan hagyománnyá nőtte ki magát, amely eleinte az országhatáron belül kovácsolta össze a gazdák közösségét, majd a határon túl is, a Vajdaságon át Erdélyen keresztül a Felvidékig összefogta a magyarságot.

A polgármester után Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod- Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke lépett a mikrofonhoz, aki köszönetét nyilvánította ki a rekkenő hőségben dolgozó gazdáknak azért, hogy legyen mit az asztalra tenni a következő évben is. Kihangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság az egyik legkiszolgáltatottabb ágazat az időjárás változásai miatt, ugyanakkor az egyik legértékesebb területe a magyarságnak. A mezőgazdaság ünnepe az aratás, a Búzagyűjtő nap pedig ennek az ünnepnek a koronája. Kihangsúlyozta, hogy Borsod- Abaúj-Zemplén Vármegye a Magyarok Kenyere programhoz 2022-ben 62 tonna gabonát adományozott, de 2023-ban se maradtunk le, ezért azt reméli, hogy idén is benne leszünk az első három legaktívabb adományozó megye között. Továbbá kiemelte, hogy a vármegyénkben hat gyűjtőponton adhatják le az adománynak szánt gabonát, például Mezőcsáton, Mezőkövesden, Hercegkúton, Mérán, Szerencsen és Szendrőn.

Ezután Tállai András a térség országgyűlési képviselője, és a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, hivatalosan megnyitotta az ünnepséget, aki említést tett arról, hogy a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem program a magyar társadalom önzetlen segítő szándékú, nagy ívű összefogása.

Ezután a Bűkkábrányi Népdalkör műsora következett, akik alkalomhoz illően a búzáról is énekeltek.

Az előadás után a Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyei adománybúzák szimbolikus összeöntése következett. Ez egy nagyon fontos momentuma a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem programnak. Már tizennégy éve minden aratáskor összefognak a magyar gazdák, hogy kifejezzék nemzeti összetartozásukat és a nemzet iránt elkötelezett odaadásukat. Ennek szimbóluma az általuk felajánlott adomány búza összeöntése. Ezért a díszvendégek, illetve és a vármegyében évek óta legnagyobb búzafelajánlást tevő gazdálkodók, és cégek összeöntötték az általuk felajánlott búzát jelképezve az összetartozásukat. Majd az idei adománybúza megáldása és megszentelése következett. A történelmi egyházak képviseletében Pálfi János plébános áldást hirdetett azért, hogy a zsenge búzavetés terménye beérjen jövőre is, majd Nagy István-Zoltán tiszteletes Márk evangéliumából olvasott a búza terméséről, majd imát és áldást mondott.

Ezután Jakab István a MAGOSZ elnöke, és az országgyűlés alelnöke útjára indította az augusztus 20-ig tartó gyűjtést. Az alelnök említést tett arról, hogy a gyűjtés az összetartozást eszméjét erősíti, és hitet ad annak ellenére, hogy ma 2024-ben háborúk zajlanak, és nagyon sok kihívás éri a magyar nemzetet.

A továbbiakban a Mezőcsáti Népi Együttes autentikus néptánc előadását láthatták a meghívott vendégek.

Ezután Előházi Irén az Egri Malom Zrt. vezetője elmondta, hogy örömmel vesznek részt a borsodi gazdák által összegyűjtött búzaadományozásban is. Megemlítette, hogy a búzát megőrlik, becsomagolják, tárolják, és az elkészült lisztet tovább adják az igények szerint. Majd hozzátette, hogy a hevesi és a borsodi búza megőrlését teljesen ingyenesen, térítés mentesen végzik el a malomban, valamint részt vesznek az adományozói programban.

Ezt követően Taskó József a MAGOSZ alelnöke, a NAK BAZ vármegyei elnöke záró gondolatai következtek. Hozzáfűzte Előházi Irén felajánlásához, hogy a liszt szállítását is térítésmentesen fogják megoldani. Továbbá kihangsúlyozta, hogy az adományok egy része határon túlra is kerül.

Az ünnepség után állófogadás és beszélgetés volt.

Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyei adományozói abban bíznak, hogy idén is benne leszünk az első három legaktívabb adományozó megye között azért, hogy a szegény és rászoruló magyar emberekhez eljusson a búzaadomány az ország határon belül és túl.



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 735

Yesterday 1273

Week 3779

Month 19872

All 771826

Currently are 101 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions