Vivid - VirtueMart Template

Friss Hírek

A ZEMPLÉNI TELEPÜLÉSSZÖVETSÉG SZÜLETÉSNAPJA

A Zempléni Település Szövetség fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a Tarcali Napok rendezvény keretein belül július 27-én. Az ünnepség koszorúzással kezdődött a Fő utcán, Tarcal vezér szobra előtt. Újvári Mária, művelődésszervező felkérte az önkormányzat nevében Butta László, polgármestert és Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselőt, hogy koszorúzzák meg Tarcal vezér szobrát. Majd a Zempléni Település Szövetség elnöke, Majer József és Bűdi Károly Dankó Dénes alelnökök, valamint a történelmi egyházak képviseletében Polyák Péter parókus, és az „Én is kék vagyok” Autistákért Alapítvány vezetői is elhelyezték a tisztelet koszorúit.

Ezután sorba álltak a felvonuláshoz a mazsorettek, a Megyaszói Fúvós Zenekar, a meghívott vendégek, valamint a fellépő népdalkörök. Majd felvonulással érkeztek meg a Könyves Kálmán Művelődési Ház elé, ahol egy fából készült szobrot avattak fel a 30 éves Zempléni Település Szövetség születésnapja alkalmából.

Ezután Butta László, Tarcal község polgármestere beszédében kiemelte, hogy Égerházi László, erdőbényei fafaragó mester felújította a húsz éves állapotban lévő alkotást, a szövetség harminc éves évfordulójára. Majd, Butta László felkérte Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselőjét, és a Zempléni Település Szövetség elnökét, és két alelnökét, valamint Pataki Sándor Ákos egykori polgármestert, aki felállítatta a szobrot hogy leplezzék le a műalkotást.

Mielőtt még az ünnepi pillanat megtörtént volna, Tarcal polgármestere a mikrofonhoz szólította Égerházy Lászlót, azért, hogy ismertesse a szobor felújításának folyamatát.  A szövetség életfájának felső része, a stilizált korona, ami egyben utat mutató fákjaláng, amelyen nagy bekorhadások és széles repedések jelentek meg. A korábbi hasadásokat folyékony fával leecsetelte, majd átitatta, a szobor repedéseit pedig csiszolatporos műgyantával tömített. Az alsó részét lefaragta, majd táblarátétekkel újította meg. Az oszlop tövét és alsó részét körbevasalta, amelyet laposvassal, beheggesztett. A fafaragó mester nagyon örült annak, hogy a település polgármestere nem az új életfát szerette volna megcsináltatni, hanem a régit akarták megmenti. Elmondása szerint, a régi mindig magába foglalja az idő múlását, a történelmet, amely nem pótolható, ha egyszer már elveszett. A szobrot Pataki Sándor Ákos, a község egykori polgármestere állíttatta. Ezt követően leleplezték a szobrot, majd felvonulással jutottak el a résztvevők az Agóráig.

Ezek után megérkeztek az Agórára, ahol Butta László, polgármester, aki köszöntötte a településre érkező látogatókat, és annak lakóit, a meghívott képviselőket, intézményvezetőket, és a fellépő csoportokat. Majd beszédében elmondta, hogy a Zempléni Település Szövetség fennállásának 30. évfordulója alkalmából gyűltek össze, amelyért nagyon sokat dolgozott településvezetőként, hogy újra községükben rendezzék meg. Már húsz évvel ezelőtt egyszer sikerült Tarcalon megszervezni 2004-ben, amikor 10 éves volt a szövetség.

Ezután Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, kiemelte, hogy zempléniként büszkének érzi magát, hogy ennek a szövetségnek a tagja lehet. Kihangsúlyozta, hogy a térség önkormányzatai csak akkor lehetnek erősek, hogy ha egymással összefogva képviselik a hozzájuk tartozó települések polgárait és azok értékeit. Ennek a képviseletnek meg vannak a szépségei és előnyei ugyanakkor a nehézségei.

Az önálló Zemplén megteremtésének szándékát korábban felterjesztették Antal József, egykori miniszterelnöknek, aki elismerte az ideális elképzeléseket. Azonban akkor sikertelenül jártak, ugyanis az ország nem volt olyan állapotban, hogy a szövetség megalakulása legyen hazánk egyik legfontosabb megoldandó problémája.

A Zempléni Település Szövetség tagjai abban bíznak, hogy sikerül az önkormányzatokkal együttműködni azért, hogy a térség településein minél többféle fejlesztést, rendezvényeket és programokat valósítsanak meg.



Online televízióadás

online television

Hirdetések

FELHÍVÁS

 

                 

Hirdetés

mecenatura logoA Globo TV médiaszolgáltatási tevékenységét a
Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja

Globo Heti Műsorújság

Hétfő

07:00 Globo Magazin

08:00 Tanulószoba

10:00 Kvantum

11:00 Szent István TV - új adás

12:00 Székelyföld Magazin - új adás

13:00 Generációnk

14:00 Diagnózis

15:00 Középsuli

16:00 Sport Társ

17:00 A Doktor - új adás

17:30 Mese Délelőtt

18:00 Globo Portré

19:00 Globo Magazin

20:00 Szerencsi Hiradó

 

SFbBox by afl odds

Today 159

Yesterday 1238

Week 159

Month 9655

All 761609

Currently are 71 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions